Tools

Holler Antenna

2020. ápr. 07. kedd

Egy műholdon a magyar közszolgálati csatornák

E-mail Nyomtatás PDF
Közös műholdról is elérhető az összes magyar közszolgálati médium adása – jelentette be Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója. Megérkeztek a részletek!

A Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió a kábeltelevíziós műsorterjesztők és a lakosság kényelmesebb és jobb minőségű kiszolgálása érdekében egy műholdról is elérhetővé tette műholdas csatornáit.

A közmédia-rendszer szereplői optimalizálják és modernizálják a csatornáik együttműködését műholdon, mert a legfőbb céljuk az, hogy költségkímélő, racionális megoldást találjanak a felesleges párhuzamosságok megszüntetésére. Az, hogy az m2 műholdkapacitásán a Duna Televízió és a Magyar Rádió öt csatornájának programkínálata is megjelenik, nem igényel pluszforrást, de plusz lehetőséget kínál a világ magyarságának. Az adás kísérleti, de a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vizsgálja, miként lehetne a műsorok sugárzását hosszú távon még hatékonyabban, takarékosabban megoldani.
A közmédiumok 2011. március 10-től a Magyar Televízió műholdas multiplexében – az Eurobird 9A műholdon – elérhetővé tették az eddig három műholdon terjesztett műsoraikat.
Az m2 nagyfelbontású és SD változata mellett így egy pozícióból, egy vevőantennával elérhetővé vált a Duna Televízió HD és SD változata, továbbá a Duna II Autonómia SD változata is.
A Magyar Rádió esetén az eddigi mr3 Bartók mellett az mr1 Kossuth, mr2 Petőfi, az mr4 Nemzetiségi adások és az mr5 Parlamenti adások is elérhetővé válnak egy helyről.
A változás jelenleg kísérleti célt szolgál, de hosszú távon is egy műholdról lesz elérhető az összes közszolgálati tartalom. A kísérleti időszak alatt az Eurobird 9A műholdon a más műholdakról is elérhető csatornák folytonosságáért a közszolgálati médiumok nem tudnak felelősséget vállalni, azok hivatalos műsorszétosztási pontja változatalanul a Thor 5 (Duna csatornák, mr1 Kossuth, mr2 Petőfi), illetve az Amos műhold (mr4, mr5). Az ezeken a műholdakon terjesztett adásokat jelenleg nem érinti a változás.
A vételhez az m2 műholdas vételére alkalmas műszaki berendezések megfelelőek. A vételi frekvencia és egyéb paraméterek is megegyeznek az m2 esetén beállítottal. Az új csatornák egyes műholdvevők esetén egyszerű újraindítással, más esetekben az adott transzponder újrakeresésével jelennek meg.
A Magyar Rádió műsorai AAC kódolással kerülnek továbbításra. A televíziók HD adásai MPEG-4 tömörítéssel, az SD adások MPEG-2 tömörítéssel, 16:9-es formátumban, képformátum kapcsolójellel továbbítódnak. A teljes transzponder DVB-S rendszerben üzemel, de a későbbiekben a HD adások esetén DVB-S2 rendszer kerül alkalmazásra.
Az Eurobird 9A műhold jó minőségben és teljesítménnyel ellátja Európát, továbbá a nagyobb méretű antenna használata mellett a Földközi-tenger partvidékét és részben Közép-Ázsiát is.
Vételi adatok:
Műhold: EuroBird9A (9° Kelet)
Transzponder: 62
Vételi polarizáció: függőleges (V)
Vételi frekvencia: 11957,64 MHz
Szimbólum-sebesség: 27500
FEC: 3/4
MCPC / DVB-S / QPSK / MPEG2 & MPEG4
Hang: csatornától függően MPEG Layer II, Dolby Digital, AAC
A műholdról eddig terjesztett m2 SD 4:3 változat néhány héten belül lekapcsolásra kerül, helyére – a digitális közszolgálati minicsomagok megvalósítását segítendő – az m1 SD MPEG-2 változata kerül, korlátozott hozzáférési rendszerben. Az m1 műsora átmenetileg csak a műsorterjesztők részére hozzáférhető, de a későbbiekben egyéni vételi célra is rendelkezésre fog állni. Az m2 4:3-as változatát érintő változás nincs hatással az m2 jelenleg is elérhető 16:9-es változatára.
További terv, hogy műholdról is elérhető legyen az m1 HD változat is, erre várhatóan néhány hónapon belül kerülhet sor.
A leendő műholdas m1 csatornák csak a budapesti körzeti műsort fogják továbbítják, a további körzeti adások (Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Sopron) az analóg és digitális földfelszíni műsorszóró hálózatokon keresztül, vagy közvetlen (MTV székházon belüli) jelátadással érhetőek csak el.

Forrás: Duna TV